NEA-TF-16-M-1085

A projekt bemutatása:
Alapítványunk 1995-ben alapult, elsősorban a frankofón kultúra népszerűsítése érdekében, ez alatt a hosszú idő alatt – a civil szervezetekre jellemzően – más-más intenzitással és eredménnyel, de nagyon sok hasznos és értékes programmal kapcsolódott be a város kulturális életébe. Az alapítvány az iskolai és civil szervezeti kapcsolatainak igényeire válaszul újszerű hálózati együttműködés megvalósítására tett vállalást az alaptevékenysége mellett, annak érdekében, hogy a civil szervezetek és az iskolák kapcsolatát szorosabbá tegye, a fogyatékossággal élő embereket támogató szervezeteket helyzetbe hozza, a felnövekvő generációt érzékenyítse a téma iránt.

Tevékenységek:
a) Iskolai érzékenyítő foglalkozások
2016. június 9.Babits Mihály Általános Iskola Medinai Tagintézményében Érzékenyítő drámajátékok
2016. június 10.A Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Szervezete a Babits Mihály Általános Iskola Medinai Tagintézményében „Hogyan segíthetik a látássérülteket” címmel 2016. június 10-én pénteken délelőtt.

„Bemutattuk a diákoknak a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete tevékenységét, szolgáltatásait, fehér bottal és vakvezető kutyával a közlekedést. Tanácsokat adtunk a diákoknak a mindennapi életben, utcán, intézményekben történő segítségnyújtásról. A gyerekek kipróbálhattak beszélő vakügyi segédeszközöket: személymérleget, vérnyomásmérőt, lázmérőt, színfelismerő készüléket és telefont.

Bálványossy Zoli mesélt az óvodás és diák éveiről, a vakvezető kutya kiképzésről, munkájáról, értékéről és nélkülözhetetlenségéről egy látássérült ember életében.

Az érzékenyítő óra végén minden diák Braille ABC és Braille írással a helyszínen készült névjegykártyát kapott ajándékba.” Kovács Lászlóné az egyesület elnöke

2016. június 15. A SINOSZ Tolna megyei szervezete képviseletében Dávid Józsefné megyei titkár, jelnyelvi tolmács / Kertész Sándor moderátor, SINOSZ tag látogatott

2016. december 1.Három tanórát látogatott meg, és tartott érzékenyítő programot a SINOSZ képviseletében Mázló Tímea siket színésznő a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI két felső és egy alsó tagozatos diákjainak.

b) Iskolai Közösségi Szolgálat
IKSZ börze a Garay Gimnáziumban

c) Módszertani anyagok
Az eseményekről fotó- és videóanyagok is készültek, emellett módszertani anyagot alkottunk a pedagógusoknak arról, hogyan lehet feldolgozni (elsősorban a látás- és hallássérültek megismerésén keresztül) a fogyatékossággal élők élethelyzetét, annak megértését, befogadásuk, támogatásuk elősegítése érdekében.

d) Hálózati partnerek

Partnereink: Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Szervezete;  SINOSZ Tolna megyei szervezete; Garay János Gimnázium; Polip Ifjúsági Egyesület – Szekszárd; Szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI

Médiamegjelenések: